donderdag 29 juni 2017

28 juni : Irazu vulkaan, Lankester Gardens & Orosi vallei :

Na het ontbijt werden we door het agentschap opgepikt voor een dagtrip met een internationaal gezelschap. Eerste stop de Irazu vulkaan. Als één van de hoogste toppen van het land (ruim 3400m) rijst de Irazú aan de oostkant van San José hoog op. De vulkaan ligt op ongeveer twee uur reizen van de hoofdstad. Een prachtige slingerweg die je als een godheid laat neerkijken op de stad Cartago, je een kleurrijk beeld geeft van de aardappel- en uienboeren die op de flanken werken en een landschap dat drastisch verandert naarmate je hoger komt, brengt je naar de top. Bovenop de vulkaan groeit geen boom meer: slechts lage struiken en vetplantjes overleven de soms barre weersomstandigheden.


Een korte wandeling brengt je naar een zeer oude krater, waarin twee jongere kraters te bezichtigen zijn. De hoofdkrater is het meest spectaculair: je kijkt naar beneden naar een ondefinieerbaar blauw/groen kratermeer. Dat meer hebben we dus niet gezien. Je kon niet dichtbij de rand komen. Een uitkijkpunt geeft je - mits het weer dat toelaat - zicht op de Centrale Vallei en de Atlantische laagvlakte.
De Irazú is een actieve vulkaan die in de loop van de eeuwen een aantal grote uitbarstingen heeft gekend. Bij de laatste grote uitbarsting - in 1963 – was een enorme rookkolom zichtbaar en as dwarrelde honderden kilometers ver nog neer. Van die activiteit is normaal gesproken weinig te zien. De temperatuur van het kratermeer is 35 °C en stijgt naar 70 °C in de buurt van fumarollen; als je goed kijkt kan je het meer inderdaad op sommige plaatsen zien borrelen.




2de stop : Lankester Gardens :

Deze tuin is vooral bekend om zijn collectie orchideeën, +/- 1000 verschillende soorten uit de ganse wereld, waaronder de grootste verzameling miniatuur-orchideeën van +/- 1 millimeter klein. Hiernaast zijn er vele cactussen, bromelia's, palmbomen, bamboe, heliconia's en een tropisch woud.
12 jaar geleden zijn we hier ook geweest. Toen hebben we hier meer dan een halve dag in rondgelopen, nu ongeveer 50 minuten. Toch de moeite.




3de stop : Cartago : de basilica de la Virgen de Los Angeles :

Dit is de meest bekende kerk van Costa Rica en duidt de plek aan waar in 1635 de zwarte madonna van Los Angeles (La Negrita) verscheen aan een meisje. Ze verscheen in de vorm van een klein poppetje dat -ook al werd het verplaatst- steeds weer op dezelfde plek opdook. Tegenwoordig is de zwarte madonna van Los Angeles de beschermheilige van Costa Rica. Aan de madonna worden sterk genezende krachten toegeschreven. In de kerk kun je vitrinekasten gevuld met gouden en zilveren miniaturen van diverse lichaamsdelen zien, die dankbare gelovigen na genezing aan haar hebben opgedragen. De gelovigen kruipen langs de middengang naar het altaar. De zwarte madonna
van Los Angeles wordt op 2 augustus herdacht met een grote bedevaart in de hoofdstad.


4de stop : Orosi vallei :

De Orosi vallei in Costa Rica is zeer bijzonder gelegen. De Rio Reventazón loopt tussen 2 bergruggen door en vormt een zeer vruchtbaar gebied, waar veel koffie wordt verbouwd. De Cachí dam die in de rivier gemaakt is, vormt het mooie Cachí meer. Lunch in een resto midden in een koffieplantage vlak aan het meer. Schitterende plek.



Verkeer van en naar San Jose is een hel. Ellenlange files. Omstreeks 17u00 waren we terug in het hotel en toen begon de regen … Een mooie dag en weer prachtige dingen gezien. Morgen vroeg op. We verkassen naar Tortuguero. Nog even de koffer herschikken en even proeven van de rum. Tot morgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Vrijdag 6 juli : Bewolkt. Pffft. Na weer een overdadig ontbijt vertrokken voor een rondrit door het NP. We gingen van Potes over d...